Så hittar du rätt elleverantör 2021

Oavsett om du flyttar eller söker en mer konkurrenskraftig elplan behöver det inte vara en stressande process att hitta rätt elleverantör. Genom att följa dessa steg kan du hitta en gas- eller elplan som du är nöjd med, du betalar inte för mycket för och så att du inte kommer att byta igen snart.

Be om ett faktablad om elpriser

Enligt lagen är elföretag skyldiga att tillhandahålla elprisfaktablad för att hjälpa kunderna att förstå och jämföra erbjudanden. Som konsument är detta ett värdefullt informationsblad som gör att du snabbt kan förstå de viktigaste villkoren i avtalet.

elpriser

Du måste fortfarande läsa det finstilta, men det hjälper dig att förstå de viktigaste termerna med en överblick. Informationen på din detta innehåller följande.

  • Enhetspris – Hur mycket är priset per enhet och hur det skulle kunna varieras genom återförsäljaren.
  • Daglig leveransavgift – Den dagliga leveransavgiften är den andra komponenten i din faktura (enhetspriset är det första). Det här är hur mycket du betalar för att vara ansluten mot det specifika elnätet.
  • Avgifter – Alla nyckelavgifter kan vara avgifter, såsom kontoupprättande eller registreringsavgifter, avgångs- eller avbokningsavgifter, betalningshantering och återanslutning.
  • Rabatter – Eventuella lojalitetsincitament, rabatter, villkorade rabatter som betalningserbjudanden, dubbla bränslerabatter.
  • Var hittar du villkor – Det är inte tänkt att vara heltäckande, och det bör ge dig information om hur och var du kan läsa de fullständiga villkoren.

Vilken typ av kontrakt är det?

Något annat att tänka på är vilken typ av elavtal som erbjuds. Återförsäljare erbjuder vanligtvis två huvudtyper av kontrakt. Om det är ett standardhandelskontrakt kommer det med modellvillkor som lagstiftningen anger. Denna typ av kontrakt har vanligtvis inga utträdesavgifter och du kan när som helst byta till en annan elleverantör. Priserna kan ändras bara en gång var sjätte månad.

elleverantör

Om det handlar om marknadshandelsavtal, erbjuder återförsäljaren marknadspriser, så kontraktet är inte baserat på modellvillkor. Oavsett vilket du väljer, se till att du förstår det finstilta.

Andra typer av kontrakt inkluderar fast räkning kontra fast pris. Kontraktet med fast räkning tar ut ett fast belopp oavsett din användning, medan det fasta priset baseras på din dagliga leveransavgift plus din användning multiplicerat med enhetspriset. Fastprisavtalet är mycket vanligare.

Billigaste Elen i Sverige

Vissa återförsäljare kommer att erbjuda attraktiva rabatter men tar tid att räkna ut vad du verkligen sparar. Oavsett om det är registreringsrabatter, rabatter på betalning i tid, eller så kallade ovillkorliga rabatter – bör du alltid överväga och sätta dessa rabatter i perspektiv i samband med räntor, avtalsperiod och avgifter. Tänk på hur mycket du verkligen sparar under sex månader, 12 månader eller längre, och om rabatten slutar gälla efter de första tre månaderna, till exempel. För att ta reda på vilken som är den billigaste elen i Sverige, kan vi rekommendera fortsatt läsning här.

elbolag

Ställ nyckelfrågorna

Vi hjälper dig att förstå de viktigaste villkoren i kontraktet, men du kommer förmodligen att ha fler frågor om ditt kontrakt och återförsäljaren. Några av de ytterligare frågorna att ställa inkluderar följande.

  • Utgång – Vad händer när ditt kontrakt löper ut? Går det automatiskt vidare till en månad till månad-arrangemang eller måste du förnya ytterligare ett år?
  • Flytt – Fråga återförsäljaren vad som händer när du måste flytta. Kommer det att vara lätt att återansluta till dem?
  • Betalningsalternativ – Har de praktiska betalningsalternativ?
  • Övriga priser – Vilka är deras högsta och lägsta priser, och är det säsongsmässiga skillnader i priser?
  • Bindningstiden – Om du flyttar till en ny aktör, fråga dem hur lång tid det tar att överföra dig. Ibland kan det ta upp till några månader eftersom överföringen kanske inte är klar förrän efter nästa schemalagda mätaravläsning.
Läs det finstilta

När du har undertecknat avtalet kommer du att omfattas av villkoren, så se till att du dubbelkontrollerar kontraktet. Ta dig tid att läsa igenom det finstilta och fråga återförsäljaren om allt du inte förstår. Få råd om det behövs.